Šta je sve bitno kod izgradnje betonskog bazena?

Sistem SMD Logo Izgradnja betonskih bazena

Gradnja betonskog bazena predstavlja veliku investiciju koja može trajati nekoliko meseci i zahteva preciznost i detaljno planiranje. Od izbora mesta za bazen, preko dimenzija i oblika, do materijala za izgradnju, svaki korak zahteva pažnju i istraživanje. Zato je važno znati šta sve treba uzeti u obzir kod gradnje betonskog bazena, kako bi se osiguralo dugotrajno zadovoljstvo i učinkovitost.

Prednosti betonskih bazena

Betonski bazeni su idealan izbor za one koji žele da uživaju u svom bazenu mnogo godina. Betonski bazeni su dugotrajni i izdržljivi, što znači da ćete uživati u svojim bazenu mnogo godina. Što se tiče oblika, ovi bazeni se mogu dizajnirati u bilo koju željenu formu, što vam omogućava da stvorite bazen koji je savršeno prilagođen vašim potrebama i željama. Takođe, kada je reč o dizajnu, betonski bazeni mogu da se prilagode okruženju i stilu svake kuće, što ih čini idealnim izborom za one koji žele da bazen bude u skladu sa ostatkom kuće i dvorišta. Dugoročno gledano, investicija u betonski bazen je isplativa jer su osim početne investicije, ulaganja u kasnije održavanje bazena manja u odnosu na bazene od drugih materijala.

Prednosti-betonskih-bazena

Priprema terena i plan bazena

Priprema terena za gradnju betonskog bazena je jedan od najvažnijih koraka u procesu izgradnje. Prvo, potrebno je odabrati najbolje mesto u vašem dvorištu za iskopavanje rupe za bazen. Važno je obezbediti da su neophodne instalacije, kao što su vodovod i kanalizacija, sprovedene do bazena.

Pre početka iskopavanja, neophodno je pažljivo isplanirati buduće dimenzije bazena i oblik te dobro proračunati da sve uklapa u dimenzije vašeg dvorišta. To će osigurati da vaš bazen bude u potpunosti funkcionalan i da bude savršeno uklopljen u vaše dvorište. Takođe, potrebno je poznavati sve propise i regulative vezane za gradnju bazena u vašem gradu i oblasti.

priprema terena je ključna faza u gradnji betonskog bazena, a pažljivo planiranje i ispunjavanje svih zahteva će osigurati uspešnu realizaciju vašeg projekta iz snova.

Priprema-terena-za-izgradnju-bazena

Formiranje oblika bazena

Oblik bazena se formira prilikom izlivanja armirano betonske školjke. Prilikom armiranja potrebno je pažljivo pratiti plan projekta budućeg bazena. Kod oblika bazena klijenti se konsultuju sa našim projektantima i zajednički određuju oblik školjke njihovog budućeg bazena. Osim želje klijenata za oblikom, na konačan oblik mogu da utiču i specifikacije terena, dimenzije dvorišta i naravno budžet. 

 Kod betonskih bazena moguće je formiranje najrazličitijih oblika školjke. Od standardnih školjki ravnih ivica do okruglih i ovalnih, kako zidova tako i dna bazena. 

Formiranje-oblika-bazena

Spoljašnja hidroizolacija

Nakon ilivanja betonske školje od armiranog betana neophodno je izvršiti hidroizolaciju spoljašnjeg dela betonske konstrukcije bazena. Ovaj korak je veoma bitan kako bi se konstrukcija zaštitila od uticaja vlage iz zemljišta. 

Za spoljašnju hidroizolaciju koriste se najmoderniji materijali na bazi bitumena i/ili cementa. Spoljnu hidroizolaciju potrebno je dodatno ojačati od mehaničkih uticaja, a za to se najčešće koriste materijali poput stirodura. 

Kada je reč o spoljnoj izolaciji, veoma je bitno voditi računa o instalacijama. Neophodno je sve cevi obložiti peskom da bi se zaštitile od mehaničkih uticaja i efekta sleganja tla. 

Vrste završne obloge

Kod betonskih bazena razlikujemo dve vrste bazena, a to su bazeni u mozaiku i lajnerski bazeni. Bazeni u mozaiku mogu biti od kamena, keramike, stakla, porcelana ili staklenih mozaika. Lajnerski bazeni su obloženi PVC folijom (lajnerom) koja je fleksibilana, izdržljiva, vodonepropusna i veoma zahvalna za održavanje.

Svaka od ovih obloga ima svoje prednosti. Bazeni u mozaiku su dugotrajniji i mogu biti unikatnog dizajna i u  najrazličitijim stilovima. Lajnerski bazeni skraćuju rok izgradnje i njenu konačnu cenu u odnosu na mozaik bazene.

bazenske-stepenice-u-mozaiku

Održavanje betonskih bazena

Betonski bazeni su zbog svoje čvrste i trajne konstrukcije, kao i zbog svoje kvalitetnije obloge veoma jednostavni za održavanje. Bazeni u mozaiku su otporni na uticaj vode i hemikalije koje se koriste za održavanje vode, dok PVC folije i lajneri sa svojom neutralnom površinom umanjuju rast algi u bazenu.

U zavisnosti od vrste, veličine i oblika vašeg bazena, naši tehničari će vam prilikom puštanja bazena u rad održati kratku prezentaciju održavanja bazena.